Monday 22nd of October 2018


Кои болести са на „дневен ред”?

 

behterev2С наближаването на есента започнаха и честата смяна на времето и температурните разлики. Освен вирусите, които дебнат зад ъгъла и чакат и най-малкия спад в имунната ни система, за да ни разболеят, има един набор от болести, които се засилват точно в този период на годината.

Разговаряме с проф. Д-р Панайот Солаков – ревматолог в пловдивското ДКЦ „Свети Георги”, които ще ни каже нещо повече за тези болести.

- Завършил съм медицина в град Пловдив специализирал съм в София, Парижи Москва. Специалист съм по ревматология, кардиология, с дългогодишна преподавателска дейност. Основател съм на клиниката по ревматология в гр. Пловдив. Доктор на науките. В периода 1991 г. до 1995 г. съм бил ректор на Медицински Университет - Пловдив, по настоящем съм председател на съвета на настоятелите на МУ Пловдив . В момента работя като ревматолог в ДКЦ „Свети Георги” - Пловдив.

- На какво ниво е ревматологията днес в България? И кои са основните заболявания, с които тя се занимава?

- Ще отговоря първо на втория ви въпрос. Ревматоидният артрит, анкилозиращият спондилит, псориатичната артропатия, артрозната болест, остеопорозата и други заболявания на опорнодвигателния апарат са голяма част от болестите, с които се борим ежедневно. Те могат да доведат до инвалидизиране следствие увреждания на ставите, костите и меките тъкани, както и до значимо нарушаване на качеството на живота, а в някой случаи и до преждевременна смър.

solakov3В момента в България се правят решителни стъпки към усъвършенстване системата на ревматологичната здравна помощ, включително и с обучаването на млади специалисти и прилагането съвременни схеми при лечението на основните ревматични болести. Водещите ревматолози в страната подържат тесни делови връзки с колегите си в чужбина и са добре запознати и прилагат приетите в Европа и САЩ методи на лечение. У нас, във фармацевтичната мрежа могат да бъдат намерени всички съвременни антиревматични медикаменти. Това позволява лечението на ревматично болните в България да бъде на съвременно ниво. Една от амбициозните цели на нашите ревматолози е въвеждане в практиката на така наречениите “биологични лечебни средства” и усъвършенстване на приложението на “болестта модифициращите лечебни средства”. Новите лечебни схеми позволяват овладяване на болестната активност при редица ревматични заболявания.

  • Кои болести се проявяват най-силно в този период на годината?

  • При честа смяна на времето и най-вече при захладняване се наблюдава появата на симптомите на остеопорозата. Тя се дължи на намаляване на костната минерална плътност и е един от големите проблеми на световното здравеопазване. Остеопорозата най-често повишава риска от фрактури на гръбначните прешлени, бедрото и китката, както и на другите кости. Симптомите на Остеопорозата са много, но част от тях са болки в кръста, гърба, шията, колене, рамене, лакти, тазобедрени стави, пръсти на ръцете и краката, скованост, схващане, изтръпване, липса на чувствителност по крайниците, студени крайници, хрущене, „щтракане” в ставите и други. При лечението на остеопорозата на първо място се препоръчва: повишаване на физическата активност, спиране на тютюнопушенето, приемане на храни с повишено калциево съдържание, както и избягване травми. Медикаментозна терапия се прилага след доказване както клинично, така и инструментално на наличието на остеопороза. Същите симптоми като при остеопорозата, често могат да бъдат свързани и с артроза.

  • Можем ли да кажем, че има пряка зависимост между времето и ревматичните заболявания, какви други зависимости могат да се наблюдават?

  • Научно доказано е съществуването на метралгия т.е. връзка на човека с атмосферните влияния. Както хората казват "въртят ме колената, значи времето ще се разваля". Колкото и странно да звучи това е общоприет факт, макар и недоказан със методите на съвременната медицина. Това не бива да води до тревожност, а да се приеме като естествен биологичен феномен. Друг един момент, който може да интересува силно нашите читатели и пациенти това са болките в кръста и гръбнака. Те могат да се дължат освен на дегенеративни /артрозни/ промени в тези области, но така също и да са вторичен симптом на друго костно заболяване нашумяло напоследък, а именно остеопорозата. Тя е известна още като "тихия крадец", защото се развива безсимптомно, така , че болката, която води пациента при лекаря се диагностицира като едно хронично заболяване, което е започнало доста време преди симптомите. Във връзка със обострянето на нашите оплаквания трябва да отбележим още един интересен феномен т. нар."банска реакция". Още от римски времена е известен факта, че след водни и балнеопроцедури се засилват ревматичните оплаквания. Пациентите са в недоумение защо по време на терапията са се чувствали добре, но след като се приберат вкъщи се "сковават". Затова се препоръчва по време на такива процедури да се приемат и антиревматични средства. Не на последно място искам да се спра и на още една широко разпространена болест- подаграта , известната "царска болест". Ще кажете тя сезонна болест ли е? Споменавам я във връзка с празниците и традициите, които почитаме и които са концентрирани именно в по-студения период от календара. Те предполагат употребата на повече месни продукти, по-тежки и по-обилни храни, склонност към "преяждане". Всичко това са отключващи моменти за появата на подагрозен пристъп и за влошаване на настроението от удоволствието да се храним. И за да не изглеждат тези остоятелства толкова черногледи ще Ви кажа, че доброто настроение и оптимизъм не трябва да Ви напускат през есента и че може би това е подходящия момент да си обърнете внимание на здравето ползвайки консултация със специалист. Разбира се, който желае, може да заповяда при нас в ДКЦ „Свети Георги” – Пловдив, за да получи такава консултация.

 
Joomla SEO by AceSEF

Design Art Computer Inc..